Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fagyitól fejfájás?

2015/09/06 • írta: fejfajasblog írta: komment

Fejfájást számtalan dolog okozhat – a gyakori fejfájásbetegségek (tenziós fejfájás, migrén) mellett számos egyéb betegség (vashiány, magas vérnyomás) vagy épp életvezetési probléma (másnaposság) jelentkezhet fejfájás tüneteivel. Egy veszélytelen, ugyanakkor meglehetősen bosszantó fejfájástípus az úgynevezett hideg kiváltotta fejfájás. Ezt legbiztosabban úgy tudjuk kiváltani, ha rövid idő alatt fogyasztunk el nagy mennyiségű fagylaltot, de más, a fejet érő hidegingerek is előidézhetik.

Fagyi, jégkása, hidegzuhany

A tipikus hideg okozta fejfájás akkor jelentkezik, ha hirtelen nagyon lehűtjük a szájpadlásunkat, vagyis betolunk egy jó adag jégkrémet, jeges üdítőt, jégkását, fagyitortát. A fejfájást az is kiválthatja, ha egyébként meleg időben hirtelen nagyon hideg levegőt lélegzünk be (nyáron nagyot szippantunk a fagyasztóládából, vagy télen a fűtött szobából kiszaladunk a mínusz húsz fokba), és az is, ha a fejünket hirtelen hideg víz éri, mondjuk fejest ugrunk a medencébe.

A tipikus hideg okozta fejfájás esetén a hidegingert követően éles, hasító fájdalmat érzünk, jellemzően a homlokunk tájékán. A fájdalom 20-60 másodperccel a fagyievés után jelentkezik és átlagosan egy perc alatt el is múlik, de öt percnél szinte sohasem tart tovább.

Az agyi hőszabályozás a ludas

istock_000016094987small.jpg

A tudomány egészen pontosan még ma sem tudja megválaszolni, miért fájdul meg egyesek feje egy jó fagylaltkehelytől. Elméletek természetesen vannak: valószínűleg a szájpadlást és a torkot érő hideginger tehet a dologról. A garatunk hátsó része ugyanis elég közel van az agyunkat ellátó fontos verőerekhez: itt találkozik az elülső agyi artéria és a belső nyaki verőér.

A hideg hatására a központi idegrendszer erei reflexesen összehúzódnak, majd kitágulnak, hogy melegen tartsák az agyunkat, azaz megvédjék a hideghatástól. Ezután a rendszer lassan helyreáll, ahogy mind a szájpadlásunk, mind az agyunk alkalmazkodik a hőmérséklet változásához. Magát a fejfájást a hirtelen agyi értágulat okozza: a kitáguló erek miatt a koponyán belül néhány pillanatra megnő a nyomás, és ezt érzékeljük fájdalomként.

A tünetek bárkivel előfordulhatnak, de a migrénesek körében jóval gyakoribb a hideg okozta fejfájás is. Ez nem meglepő, hiszen a migrénes fájdalom is részben az agyi értágulathoz köthető.

Kiskanál a megoldás

A fagyi okozta fejfájás nem igényel gyógykezelést, hiszen magától elmúlik egy-két perc alatt, és semmiféle veszélye nincs az egészségünkre. Sajnos előfordul, hogy a tünetek olyan erősségűek, hogy az illető emiatt kénytelen elkerülni a jeges ételek fogyasztását, azaz nem ehet fagyit, mert megfájdul tőle a feje. A szakemberek azt ajánlják, hogy a hidegfejfájásra hajlamos személyek próbálják lassan, kiskanalanként enni a fagylaltot, a jeegs italok fogyasztása során pedig ne használjanak szívószálat, mert azzal a szájpadlásuk felé terelik a hideget. Ha pedig ez sem segít, akkor vegyenek inkább palacsintát a strandon, abból baj nem lehet.

süti beállítások módosítása