Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Nem bírom tovább, jöjjön az orvos!

2015/09/25 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A fejfájás olyan gyakori és megszokott panasz, hogy talán fel sem merül bennünk, hogy orvoshoz kellene fordulni vele. Vannak azonban esetek, amikor mégis szükség lehet a panasz kivizsgálására és orvosi ellátásra. De melyek ezek az esetek?

Általános szabály, hogy ha a fejfájásunk hirtelen kezdetű, súlyos, nem múlik, esetleg napról napra erősödik, és nincs ismert fejfájásbetegségünk (migrén, tenziós fejfájás), akkor érdemes orvosi segítséget keresni – azaz forduljon orvoshoz, ha életében először van erős, hirtelen kezdetű fejfájása. Ha egyébként migrénben, tenziós fejfájásban vagy más, elsődleges fejfájásbetegségben szenvedünk, de a panaszunk most nagyon különbözik a megszokottól, erősebb vagy hosszantartóbb annál, szintén érdemes megfontolni az orvoshoz fordulást. Különösen igaz mindez ötven éves kor felett, amikor agyi ereink idősödése miatt hajlamosabbak vagyunk többek között az agyvérzésre is.

shutterstock_241228594.jpg

Fejfájásunkkal azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tüneteket észleljük a fejfájás mellett:

Láz és tarkókötöttség

A hirtelen kezdetű, súlyos fejfájás, amely a tarkótáji nyakizmok jelentős merevségével és lázzal jár, agyhártyagyulladásra vagy agyvelőgyulladásra is utalhat. A panaszokhoz hányinger, hányás is társulhat. Ezek a betegségek megfelelő gyógyszerek adásával gyógyíthatóak, de kezeletlen formában igen veszélyesek.

A nyakizmok enyhe feszülése, fájdalma a tenziós fejfájás során is előfordulhat, de akkor nem kíséri láz és a többi tünet is enyhébb.

Látászavar

Ahogyan a migrén auránál már említettük, migréneseknél a roham bevezetőjeként előfordulhatnak jellegzetes látászavarok. Ha ismert migrénesek vagyunk és a „szokásos” látászavart észleljük, akkor nem kötelező azonnal orvoshoz menni. Más a helyzet, ha újkeletű látászavar lép fel, a fejfájásunkhoz látótérkiesés vagy kettőslátás társul. Ennek hátterében többféle központi idegrendszeri betegség lehet, amelyek felderítése és kivizsgálása orvost igényel.

Eszméletvesztés vagy zavartság

Ha a fejfájás mellett zavarodottság lép fel, azaz a páciens nem tudja, hol van, bizonytalan abban, hogyan került oda, beszéde elkent, zavaros, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez arra az esetre is igaz, ha hirtelen fellépő fejfájást eszméletvesztés követ. A fentiek hátterében számos belgyógyászati és ideggyógyászati kórkép állhat a súlyos vérnyomáskiugrástól a kórosan alacsony vagy magas vércukorszinten át a központi idegrendszer betegségéig.

Érzéskiesés, bénulás

Orvoshoz kell fordulni, ha a fejfájás mellett a páciens nem érzi egyik vagy másik végtagját vagy nem tudja mozdítani azokat. Ezekben az esetekben többnyire neurológiai betegségekkel van dolgunk, a diagnózis ideggyógyász szakorvos feladata.

Fizikai munka + ütésszerű fájdalom

Tipikus, azonnali ellátást igénylő tünet a fizikai megerőltetés során egyik pillanatról a másikra jelentkező heves, ütésszerű fájdalom. Jellegzetesen a tarkótájon jelentkezik, de nem kizárólag. Ez a fajta fájdalom agyi ér megrepedésére utalhat és az orvoshoz fordulással ilyenkor nem szabad késlekedni.

Fejsérülés

A fejsérülést követő fejfájás olyan zavarra is utalhat, amely orvosi beavatkozást tesz szükségessé. Itt nem arra az esetre gondolunk, amikor beütjük a fejünket a szekrényajtóba és az ütés helyén egy darabig sajog, sokkal inkább nagyobb, tompa ütésekkel járó balesetek utáni erős vagy nem múló fejfájásra. A fejfájás ilyen esetekben lehet csupán enyhe agyrázkódás, de lehet beavatkozást igénylő agyvérzés jele is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr317811662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása