Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Gyógyszer nélkül a fejfájás ellen

2015/09/23 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A leggyakoribb önálló fejfájástípusok a tenziós fejfájás és a migrén. Mindkét esetben rendelkezésre áll hatékony gyógyszeres kezelés – míg tenziós fejfájás esetén a gyógyszerelés inkább a tünetcsökkentésre, addig migréneseknél a tünetcsökkentésen kívül a megelőzésre is fókuszál. A gyógyszerek mellett azonban számos olyan tényező és gyógymód létezik, amellyel csökkenteni tudjuk fejfájásunk gyakoriságát, azaz tehetünk valamit a megelőzésért.

Sport

A rendszeres mozgás előnyeit lehetetlen eléggé hangsúlyozni – a tenziós fejfájás mellett a migrénre is jótékony hatással bír. Egy kutatás során például kiderült, hogy már tíz hétig tartó rendszeres pulzusnövelő edzés jelentősen csökkentette a migrénes rohamok gyakoriságát.

shutterstock_109336109.jpg

Relaxáció

A fejfájások nem függetlenek pszichés állapotunktól, és ez mind a migrénre, mind a tenziós fejfájásra igaz: mindkettőt súlyosbítja a stressz. A relaxáció alatt orvosi értelemben nem “egyszerű” pihenést értünk, hanem olyan tanulható technikát, amellyel ellazítjuk az izmainkat, lelassítjuk a légzésünket és szívverésünket. Az autogén tréning vagy a progresszív relaxáció rendszeres gyakorlása pedig csökkenti a fejfájást is.

Biofeedback

A kutatások szerint migrénes és tenziós fejfájásban is hatásosak a biofeedback-módszerek. A biofeedback olyan módszereket foglal össze, amelyek egy-egy élettani működés tudatosítására és tudatos befolyásolására irányulnak. A módszer során az adott élettani működést műszeresen jelzik vissza a páciensnek – fejfájás esetén ez lehet a nyak- és vállizmos feszülését mérő műszer vagy az idegsejtek működését mutató EEG. A páciens gyakorlás során elsajátítja, miként tudja tudatosan befolyásolni az adott működésmódot.

Napirend

A rendszeres és kiszámítható napirend bevezetése csökkenti a stresszt és ezáltal a stresszfüggő fejfájást. A két kulcsfontosságú terület, amelyre oda kell figyelnünk: az alvás és az étkezés. Ez a két dolog mind a migrénesek, mind a tenziós fejfájásban szenvedők életét befolyásolhatja: migrént provokálhat a túl sok és a túl kevés alvás is, nagyjából minden tizedik migrénes pedig bizonyos ételek vagy italok fogyasztására érzékeny.

Fizioterápia

 A fizioterápia elsősorban tenziós fejfájásban szenvedőknek javasolják: egy kutatás szerint elsősorban a krónikus tenziós fejfájás esetén hatékony. A fizioterápia történhet passzív és aktív módon is, azaz a gyógytornász átmozgathatja a feszülő nyak- és vállizmokat, de előírhat olyan, rendszeresen végezhető gyakorlatokat is, amellyel magunk leszünk képesek az izomfeszülés oldására, illetve megelőzésére. A tenziós fejfájás kialakulásában ugyanis kulcsszerepe van a feszülő nyak- és vállizmoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr127782704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása