Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A migrénesek több mint fele nem is tudja, mi baja

2015/09/14 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A köztudatban a migrén viszonylag jól elkülöníthető, tipikus tünetekkel járó, ritka betegség – ennek ellenére a migréneseknek több mint a fele nem is tudja, hogy migrénje van. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a migrénben szenvedő pácienseknek csak nagyjából 40 százaléka jut megfelelő orvosi diagnózishoz – vagyis tíz migrénesből hat nem is tudja, mitől fáj a feje!

A köztudatban ráadásul a migrén szó jelentése sem mindig megfelelően körülhatárolt: előfordul, hogy a fejfájás erősségének leírására használjuk, pedig valójában nem erről van szó. A migrén nem a fejfájás súlyosságát, hanem a fejfájásbetegségeknek egy bizonyos típusát jelenti. Ebben a típusnak a népesség nagyjából 10 százaléka szenved, azaz a becslések szerint Magyarországon ma körülbelül egymillió migrénes él.

shutterstock_314549660.jpg

Jó tudni, mert lehet kezelni

A migrén ráadásul a közhiedelemben gyógyíthatatlan betegség – ez annyiban valóban helytálló, hogy az orvostudomány valóban nem tudja egyszer s mindenkorra megszüntetni a problémát. Ennek ellenére a migrénes fejfájás a kifejezetten erre a problémára kifejlesztett gyógyszerekkel ma már jól kezelhető. Ezek a gyógyszerek különböznek a hétköznapi fejfájáscsillapítóktól és általában megelőzésképpen, kúraszerűen érdemes szedni őket.

A migrénes rohamok sűrűségét ráadásul nem csak gyógyszerekkel lehet csökkenteni: életmódváltással, sporttal, relaxációs gyakorlatok megtanulásával, illetve az étrendünkre való odafigyeléssel is tudunk hatni a tünetekre. Bár a migréneseknek csupán körülbelül egytizedénél mutatható ki az ételek provokáló szerepe, érdemes felderíteni, ezek közé tartozunk-e, hiszen a kiváltó étel elhagyása jelentős életminőség-javulást eredményezhet.

Honnan tudjam, hogy migrénem van-e?

A migrénes fejfájás általában valóban erős és lüktető jellegű. A fejfájás mellett sok egyéb tünettel is járhat: ezek közül a leginkább jellegzetes a hányinger, hányás, illetve az ingerkerülés. A migrénest általában sötét szobában, ágyban fekve képzeljük el, és ez nem véletlen: a roham során a pácienst gyakran zavarja a fény, a hangok, a szagok és a mozgás is.

A migrénes roham jellemzően pár óráig, a hosszabbak maximum három napig tartanak. Lehet, hogy semmihez sem tudjuk kötni a fejfájást, de előfordul, hogy például időjárási frontok, vagy nőknél a menstruációs ciklus változásai befolyásolják a tüneteket. Ezért az első és talán az egyik legfontosabb dolog, amit a helyes diagnózis érdekében tehetünk, az a fejfájásnapló vezetése: a fejfájás meglétének, típusának, súlyosságának napi feljegyzése már nekünk is rengeteg támpontot adhat, a fejfájással felkeresett szakember számára pedig szinte elengedhetetlen a további tájékozódáshoz.

Milyen orvoshoz menjek?

A hazai szakmai ajánlás szerint a fejfájásbetegségek (vagyis nem az egyszeri fejfájás, hanem a rendszeresen, hosszú időn át újra és újra jelentkező és más okkal nem magyarázható fejfájások) kivizsgálása és kezelése ideggyógyász, azaz neurológus szakember feladata. Azaz migrénes jellegű fejfájásokkal háziorvosunkon keresztül a lakóhelyünk szerinti területileg illetékes szakrendelő neurológia rendelésén kaphatunk segítséget. Hazánkban emellett úgynevezett Fejfájás Centrumok is működnek - ezek olyan speciális járóbetegrendelések, ahol kifejezetten fejfájásokkal foglalkozó neurológusok dolgoznak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr447753462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása