Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Káprázat migrén előtt?

2015/09/17 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A fejfájások egyik viszonylag gyakori típusa a migrén, ez a betegség azonban nem kizárólag fejfájással jár: az esetek egy részében egyéb, sokszor különös tünetek is kísérik. A furcsa tünetek jellemzően a migrénes fejfájást megelőzően lépnek fel, a szakemberek összefoglalóan aurának nevezik őket. De mi is pontosan a migrén aura, mivel jár és mitől van?

Aura fejfájással vagy anélkül

Nem mindegyik migrénes páciens észlel auratüneteket: az aura a betegek 20-25 százalékára jellemző csupán. Az auratünetek jellemzően a migrénes roham előtt jelennek meg, de a roham alatt is felbukkanhatnak. Általában fokozatosan alakulnak ki, időtartamuk 5 és 60 perc között van. A helyzetet bonyolítja, hogy az aurát nem mindig követi fejfájás, mi több, ritka, de létezik úgynevezett fejfájás nélküli migrén is, amikor a páciens csupán rendszeresen auratüneteket tapasztal, holott nem fáj a feje.

A tünetek változatosak és elsőre ijesztőek lehetnek: látászavar, érzészavar, végtaggyengeség és beszédzavar is előfordul közöttük. Ez a változatosság segítette a szakembereket a migrén mögött álló működészavar megértésében is: a migrén ugyanis az agykéreg tovaterjedő, átmeneti működészavarával (úgynevezett tovaterjedő kérgi gátlással) kezdődik. Attól függően, hogy a gátlás épp melyik agyterületet érinti leginkább, tapasztalhat a páciens látás- vagy éppen beszédzavarokat.

A migrénes roham lezajlása

A tipikus migrénes roham több szakaszból áll. Eleinte úgynevezett prodromális, azaz bevezető tüneteket tapasztalhat a páciens: álmosság, nyugtalanság, lehangoltság, koncentrációzavar, merev nyakizmok, étvágytalanság vagy épp bizonyos ételekre való sóvárgás, fázékonyság, fényérzékenység léphet fel. Ezt követően jelennek meg az auratünetek (ha vannak), majd maga a fejfájás. A fejfájás jellemzően 1-2 napig tart, majd fokozatosan oldódik. A fejfájás elmúlásával sem válik a tipikus migrénes páciens azonnal tünetmentessé: utána fáradtság, étvágytalanság, izomfájdalom vagy lehangoltság jelentkezhet.

shutterstock_298711481.jpg

Színes foltok, vibráló cikk-cakkok

A migrénaura legjellemzőbb tünetei a látászavarok, és azon belül is akad néhány tipikus látászavar. A látászavar jellemzően mindkét szemen jelentkezik: néhány perc alatt erős fényérzékenység alakul ki, az addig elviselhető fényeket vakítónak érzi a páciens. A látómező csőszerűen beszűkülhet, a látás homályossá válhat, a látómező egy pontján pedig apró látáskimaradás jelenhet meg. Ez tipikusan nem fekete folt, hanem szürkés-ezüstös villódzás a szemünk előtt, amely káprázó alakzatokká formálódik. A tünetek egyénenként változatosak: van, aki W-betűre, spirálra, hosszú cikk-cakkra, farkasfogra emlékeztető káprázó alakzatot lát, amely mozog, növekszik, fényesebbé válik, majd eloszlik. Ritkábbak, de előfordulnak bizarr látási és egyéb észlelésbeli zavarok: a méretek és arányok eltorzulnak, a végtagok zsibbadnak, mintha megnyúlnának, a páciens furcsa ízeket észlelhet.

Migrénaura és művészet

A migrénaura tünetei sok, a betegségben szenvedő művészt megihlettek, különös tekintettel a festőkre. Van Gogh tipikus körformái és Seurat pontjai sokak szerint tipikus aurajelenségek vászonra vetve, és Claude Monet is migrénben szenvedett. De nem csak a hírességek tudnak aurát rajzolni: migrén-ihlette festményeket és rajzokat gyűjtött össze például a New York Times az alábbi albumban.

Az aurajelenségek legismertebb irodalmi értékű leírása Lewis Carroltól származik: az Aliz Csodaországban mellett több más művében is találkozhatunk a makropszia jelenségével, amikor az észlelt tárgyak a valós méretüknél hirtelen nagyobbnak tűnnek, vagy ellentétével, a mikropsziával, amikor a dolgokat kisebbnek látjuk a valóságosnál. Az időészlelésnek és a saját test érzékelésének eltorzulását is leírja – karjaink vagy nyakunk hirtelen megnyúlik, végtagjaink megnőnek vagy összemennek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az auratünetek múló jellegűek, azaz fél, maximum egy óra alatt lezajlanak. Ismert és kivizsgált migrénes esetben ilyenkor nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni, de ha a kivizsgálás még nem történt meg és a személy a fenti tüneteket tapasztalja, az bizony orvosi kivizsgálást igényel. Azaz hirtelen, ismert ok nélkül fellépő érzékelési zavar, látászavar, egyensúlyzavar esetén szakemberhez kell fordulni.

A migrén aura mellett ugyanis egyéb betegségek, például agyi keringészavar és – különösen a féloldali, csak az egyik szemet érintő tünetek esetén – retinaszakadás is okozhat hasonló tüneteket, ezek a betegségek pedig azonnali orvosi beavatkozással kezelhetőek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr207784320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása