Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fejfájás és cigaretta

2015/09/10 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A dohányzás és a fejfájás között többrétű a kapcsolat. Egy nem dohányosnak már néhány slukktól is megfájdulhat a feje, de a fejfájás a megvonási tünetek között is szerepel: ha épp leszokni szeretnénk a dohányzásról, az első napokban jó eséllyel meg kell birkózni némi fejfájással is.

A rendszeres dohányzás egészségre ártalmas hatásait talán nem kell részleteznünk. Talán nem közismert, de az újabb kutatások szerint a káros hatások között a fejfájás gyakoriságának növekedése is szerepel, ráadásul ha migrénesek vagyunk, még jobban át kell gondolunk, érdemes-e tovább cigarettázni.

Több füst = több fejfájás

Egy kiterjedt kutatás során több mint ötvenegyezer résztvevő bevonásával igyekeztek feltérképezni a dohányzási szokások és a fejfájás közötti kapcsolatot. Az eredmények nem szorulnak különösebb magyarázatra: a dohányosok körében másfélszer olyan gyakori volt a fejfájás, mint a nemdohányzóknál. Az összefüggés azoknál volt a legkifejezettebb, akik legalább napi tíz szálat (azaz fél dobozt) elszívtak.

További fontos eredmény, hogy az összefüggés a passzív dohányosokat is érintette, vagyis az ő fejük is gyakrabban fájt azoknál, akik füstmentes környezetben éltek. A kutatók szerint elvileg előfordulhat, hogy az összefüggés fordított irányú, vagyis arról van szó, hogy akiknek fáj a fejük, azok többet dohányoznak, de a passzív dohányosok érintettsége inkább az ellenkezőjére utal. Vagyis arra, hogy a dohányfüsttől megfájdul a fejünk.

shutterstock_259203059.jpg

Ha migrénes, ne gyújtson rá!

A migrén egyik oki tényezője az agyi erek rugalmasságát érinti, ezért a kutatók régóta gyanakodtak arra, hogy a migrénre való hajlam más agyérbetegségekre való hajlammal is összefügghet. Konkrétan a stroke (agyvérzés) és a migrén között sejtettek kapcsolatot, azaz feltételezték, hogy a migrénesek esetleg hajlamosabbak agyi keringészavarokra. Az eredmények egyelőre nem ezt igazolták: a migrénesek semmivel sem hajlamosabbak az agyvérzésre az átlagnál. Kivéve a dohányos migréneseket, mert ők bizony veszélyeztetettek.

A kutatók több mint 1200 résztvevő vizsgálata során jutottak erre az eredményre: a résztvevőket 11 évig figyelemmel kísérve kiderült, hogy a migrén és a későbbi agyérbetegségek között nincs kapcsolat addig, amíg az ember nem gyújt rá. Azonban azok a migrénesek, akik dohányoztak is, jóval nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést, mint nemdohányos társaik: esetükben ez a kockázat háromszorosára emelkedett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr747753968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása