Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Mindfulness-tréning fejfájás ellen

2015/09/19 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A nyugati ember számára a meditáció még ma is kissé misztikusan cseng: mi jó származhat abból, ha az ember tétlenül üldögél és nem gondol semmire? A tapasztalatok szerint elég sok minden - például csökken a fejfájásunk, és ezt a hatást már tudományos kutatások is igazolták.

A meditációnak számtalan formája létezik, de többnyire arra az állapotra utal, amikor testünket és elménket tudatosan ellazítva a környezeti ingereket kikapcsolva csupán jelen vagyunk az elménkben. A pszichológia a meditációt megváltozott tudatállapotként tartja számon, ugyanakkor a valóságban semmi misztikus vagy egzotikus nincs benne. Bár több keleti vallás követői is rendszeresen meditálnak, a meditációhoz nem kell vallásosnak lenni, sem Keleten születni: némi gyakorlással bárki elsajátíthatja ezeket a technikákat.

shutterstock_285228191.jpg

Klasszikus jóga-meditációval a fejfájás ellen 

A kutatók megvizsgálták, hogyan hat a hagyományos, spirituális indiai gyökerű meditáció egy formája, a Rajyoga meditáció a tenziós fejfájásra. Ehhez ötven fejfájóst osztottak két csoportra, és az egyik csoportnak megtanították a meditációt - ehhez nyolc alkalomra volt szükség, ennyi idő alatt sajátították el azt. A másik csoport csak fájdalomcsillapító gyógyszereket kapott. Ezután nyolc hétig kísérték őket figyelemmel. Az eredmények igen látványosak: a meditálók 99 százaléka jelentős csökkenésről számolt be a fejfájás gyakoriságát, hosszát és erősségét illetően, míg a nem meditálóknál csak 51 százalék volt ez az arány. 

Mindfulness-tréning: a modern verzió 

A mindfulness-tréning egy kifejezetten nyugati módszer, amely a buddhista meditációból ered. A szó jelentése "tudatos jelenlét" - a tréning során a résztvevőket egy bizonyos típusú gondolkodásra tanítják meg, amelynek során figyelmüket tudatosan képesek irányítani és fókuszálni. A tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentő meditációt kifejlesztése óta több pszichés zavar gyógyításában - szorongás, depresszió - is hatékonynak találták. 

De térjünk a lényegre: mit tud kezdeni a mindfulness-tréning a fejfájásunkkal? A kutatások szerint egészen sokat. A mindfulness meditáció és a tenziós fejfájás kapcsolatát vizsgáló egyik tanulmány szerint például sokkal jobban lettek azok a páciensek, akik tenziós fejfájásukra a gyógyszer mellett mindfulness-tréninget is kaptak. A tréning összesen nyolc hétig tartott és heti egy alkalommal két órát vett igénybe - ennyi is elég volt ahhoz, hogy lényegesen csökkenjen a tenziós fejfájás erőssége.

A módszert migréneseken is kipróbálták, szintén ígéretes eredményekkel: úgy tűnik, hogy a módszer képes csökkenteni a migrénes rohamok hosszát, de elképzelhető, hog yazok gyakoriságára és súlyosságára is hatással van - ezt még további kutatásoknak kell majd igazolni. A mindfulness-meditáció az utóbbi években Magyarországon is elérhetővé vált, a módszert pszichológus és pszichoterapeuta szakemberek sajátíthatják el - azaz ha szeretnénk megtanulni, olyan pszichoterapeutát kell keresnünk, aki elvégezte a mindfulness képzést és ezáltal taníthatja és alkalmazhatja a módszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr147769850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása