Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fejfájásra akupunktúra? Igen

2015/09/11 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A nyugati orvoslás vívmányai mellett napjainkban sokan keresik az alternatív gyógymódokat is. Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő ilyen módszer az akupunktúra. A módszer hatékonyságát a tudományos kutatások a legtöbb kórkép esetében nem igazán tudták bizonyítani, a fejfájás azonban kivétel: a két leggyakoribb fejfájásbetegség  kezelésében az akupunktúra valóban hatékonynak tűnik.

 

Hogyan működik? 

Az akupunktúra az ősi kínai orvoslás egyik gyógymódja, jelentése tűszúrás. A kínai orvoslás a nyugatitól nagymértékben eltérő látásmóddal és szókészlettel dolgozik: nem egyes szerveket gyógyít, ehelyett öt funkciókörre osztja fel a szervezetet, amelyeket az egyes elemekről neveznek el (fa, föld, fém, tűz és víz). Egy-egy funkciókörbe szervek, szövetek, testrészek, de tünetek és érzelmek is beletartozhatnak, ezért az akupunktőr a kezelés megkezdése előtt nagyon alaposan kifaggatja a pácienst, akár első hallásra oda nem illő kérdéseket is feltéve. 

A kezelések során a testünk meghatározott pontjaiba szúrják a tűket, amely a fájdalomküszöbünktől függően lehet teljesen fájdalmatlan, de akár fájhat is - a legtöbben szúnyogcsípésszerűnek írják le az érzést. Az akupunktúrás kezelések többnyire kúraszerűek, azaz rendszeresen, több alkalommal kell felkeresnünk az orvost.

shutterstock_149250647.jpg

Tűkkel a tenziós fejfájás ellen 

Az akupunktúra hatékonyságát a modern, nyugati kutatások főként krónikus fájdalommal járó kórképek esetén tudták bizonyítani. Ilyen a tenziós fejfájás is. Egy összefoglaló tanulmány keretében a szakemberek az eddig rendelkezésre álló tizenegy kutatást összegezték. A kutatások nem a már meglévő fejfájás csillapítására irányultak, hanem annak kivédésére: azaz nem akkor kell kérni a tűszúrást, amikor már fáj, hanem az akupunktúrás kúrát követően fejfájásaink ritkulni fognak és erősségük is lényegesen csökkenni fog. Az eredmények arra utalnak, hogy az akupunktúrás kezelés valóban hatásos lehet ilyen esetekben, azaz képes csökkenteni a tenziós fejfájások gyakoriságát és súlyosságát is.

A migrén is megelőzhető 

Az akupunktúrát számos országban ajánlják a migrénes rohamok megelőzése céljából és a kutatások szerint valóban van értelme. Egy összefoglaló tanulmány során majdnem 4500 résztvevőt vizsgálva a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az akupunktúra 3-4 hónap után jelentősen csökkentette a migrénes rohamok számát és ez a jó hatás utána több hónapig fennmaradt. 

A szakemberek szerint az akupunktúra jól kiegészítheti a migrén gyógyszeres kezelését, azaz nyugodtan lehet a kettőt kombinálni. Ugyanakkor az akupunktúra önmagában is elég lehet, a gyógyszeres terápia nélkül is képes javulást előidézni, és a mellékhatása is kevesebb. Mint bármely egyéb gyógymód alkalmazása során, itt is érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő képesítésekkel rendelkező szakemberhez forduljunk. Magyarországon nem lehet bárki akupunktőr: az ezzel foglalkozó orvosokat a Magyar Akupunktúra Orvosok Társasága fogja össze. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr537769656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása