Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

5 fejfájáscsillapító jógapóz

2015/09/12 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A rendszeres jógagyakorlás, mint szinte minden sport, jó eséllyel csökkenti a fejfájásaink gyakoriságát és erősségét, de a jóga abban az esetben is kínál megoldást, amikor épp fáj a fejünk. 

Mégis miként működhet fájdalomcsillapítóként az, ha furcsa pozíciókba tekerem magam? A jóga élettani hatása mögött valójában semmi misztikus nincsen: a különféle pózok megváltoztatják az izomfeszülést és a vérkeringést, egyes szervekben érszűkületet vagy épp értágulatot okoznak, és ezek révén fejtik ki hatásukat. Fejfájásunk csillapítására az alábbi pozíciókkal próbálkozhatunk. 

 shutterstock_272919572_1.jpg

  1. Macskapóz (Marjaryasana)

 A kezdők által is könnyen végezhető macskatartás lazítja a gerincet, csökkenti a váll és a nyak feszülését, javítja a felsőtest vérkeringését. Először négykézláb állunk, tenyerek a váll alatt, ujjak szétterpesztve, majd lassú kilégzés közben csigolyáról csigolyára domborítjuk a hátunkat. A gyakorlatot többször ismételhetjük, ügyelve arra, hogy belégzéskor homorítást, kilégzéskor domborítást végezzünk. 

  1. Csecsemő- vagy embriópóz (Balasana) 

Ez a lazító, pihentető testhelyzet jól jöhet, ha épp stresszesek, idegesek vagyunk vagy szorongunk. A hát és a váll lazítása mellett segít a gondolataink elcsendesítésében is. Helyes végzéséhez a sarkunkra ülünk, előrehajolunk  a combjainkra, fejünket a földön nyugtatva. Karjainkat tenyérrel felfelé a lábainkkal párhuzamosan pihentetjük, egy másik változatban fejünk felett előrenyújtva a földre tesszük. 

  1. Fél gyertyaállás (Viparita karani) 

A fél gyertyaállás fordított testhelyzet, ennek minden előnyével: a szívről és az alsó végtagok érrendszeréről leveszi a súlyt, míg az agyi keringést serkenti. Fontos, hogy magas vérnyomás esetén ne végezzük! A földön fekve, karjainkat behajlítva tenyerünkkel támasszuk meg a derekunkat. Belégzés közben emeljük magasba az egyik lábunkat, majd mellé zárjuk a másikat. A medenceövet a tenyerekbe támasztva tartjuk meg. A lábak felemelése után a fejünket, nyakunkat már ne mozgassuk. Könnyített változata, ha a gyakorlatot fal mellett végezve felemelt lábainkat a függőleges falon nyugtatjuk. 

  1. Lefele néző kutya (Adho Mukha Svanasana) 

Az egyik legismertebb jógapóz, kiválóan alkalmas a hátizmaink és az alsó végtag hátsó izmainak nyújtására. Általában fekvőtámasz-helyzetből indulva emeljük a magasba a medencénket, testsúlyunkat a talpakon és a tenyereken nyugtatva. A testünk ideális esetben fordított V alakot formáz. Ha nehéz felvenni a pózt, a térdünket picit behajlítva nyújthatjuk a hátunkat. 

  1. Hullapóz (Savasana) 

A kissé ijesztő nevet viselő pozíció valójában relaxációs helyzet: az izmaink ellazítása, pihenés, stresszoldás céljára kiváló. Különös ügyességet sem kíván, hiszen csupán háton fekszünk a talajon. A sima háton fekvéshez képest az alábbiakra érdemes figyelni. Először hanyattfekvésben talpra húzzuk a lábainkat és a keresztcsontot és derekat lesimítjuk a talajra. A jobb, majd a bal lábbal is aktívan lefelé nyújtózunk, ezután tesszük le őket a talajra kinyújtva és hagyjuk a lábfejeket oldalra esni. Elölről átöleljük magunkat és lapockánkat kissé kifelé húzzuk két oldalra, majd ellazítjuk. Karjainkat testünk mellett tenyérrel felfelé helyezzük el. Fejünkkel felfelé nyújtózunk, majd letesszük, ellazítjuk. És pihenünk - akár csukott szemmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr297770108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása