Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Mire jó a fejfájásnapló?

2015/09/20 • írta: drpuskaspalma írta: komment

Ha a fejfájásunkkal orvoshoz fordulunk, érdemes megfelelően felkészülni, a korszerű nemzetközi ajánlások szerint ugyanis a fejfájások okait és típusát leginkább a tünetek gondos elemzésével lehet kideríteni. Azaz nem feltétlenül a laborvizsgálatokban vagy a koponya képalkotó vizsgálataiban rejlik a válasz, sokkal fontosabb a precíz, pontos kikérdezés. De hiába teszi fel kérdéseit a szakember, ha nem tudunk rá válaszolni - ezért javasolják a szakemberek már a szakrendelő felkeresése előtt a fejfájásnapló vezetését. 

A napló nem csupán abban az esetben hasznos, ha épp orvoshoz készülünk: akkor is érdemes vezetni néhány hétig, ha egyáltalán nem is akarunk szakemberhez fordulni a problémánkkal. A fejfájásnaplóból ugyanis olyan összefüggésekre jöhetünk rá, amelyeket korábban nem vettünk észre, és ez segíthet fejfájásunk megelőzésében, kezelésében, vagy életvitelünk tudatosabb tervezésben.

shutterstock_174375536.jpg

Hogy néz ki a fejfájásnapló? Ideális esetben a naplóba nem csupán a fejfájást írjuk fel, hanem egy sereg egyéb dolgot is. Ami a fejfájást illeti: minden nap jelöljük, hogy fájt-e aznap a fejünk, ha igen, akkor milyen jellegű volt a fájdalom? Görcsös, lüktető, nyomó, hasító, feszítő, szúró? A fájdalom erősségét is érdemes pontozni. 

A fejfájáshoz főként migrén esetében, de időnként tenziós fejfájósoknál is csatlakoznak egyéb tünetek - jó, ha a napló ezeket is tartalmazza. A hang- és fényérzékenységet, hányingert vagy hányást érdemes jelölni, és természetesen azt is, ha fejfájásunkhoz bármilyen egyéb, szokatlan tünet társul. Írjuk fel azt is, milyen gyógyszert vettünk be, és használt-e vagy sem; valamint ha nem egész nap fájt a fejünk, akkor nagyjából hány óra hosszat tartott? Ha magas vérnyomásunk van, feltétlenül jegyezzük fel a vérnyomásértékeket és az erre szedett gyógyszereket is. 

Ha van hozzá kedvünk és erőnk, a fejfájás feljegyzése mellett érdemes figyelemmel kísérni néhány olyan tényezőt, amely sok esetben befolyásolja a fejfájásunkat. Azaz, nők esetében érdemes felírni a naplóba a menstruáció idejét is - sok esetben a premenstruális időszak hajlamosít fejfájásra. Felírhatjuk az orvosmeteorológiai előrejelzést, azaz hogy épp van-e felettünk hideg- vagy melegfront, ily módon kiderülhet, frontérzékenység okozza-e a fejfájást. 

A fejfájást egyes esetekben bizonyos élelmiszerek provokálják, de van, akinek az éhségtől fájdul meg egyből a feje - ha ilyesmire gyanakszunk, érdemes egy darabig étkezési naplót is vezetni, amelybe felírjuk, mit és mennyit ettünk és mennyi folyadékot fogyasztottunk aznap. 

A fejfájás egyik provokáló tényezője a stressz, amely mind a tenziós, mind a migrénes jellegű fejfájást súlyosbíthatja. Ha kíváncsiak vagyunk, összefügg-e fejfájásunk a ránk nehezedő pszichés nyomással, akkor ennek is szenteljünk egy rubrikát, ahol ötös vagy tízes skála segítségével megbecsüljük, mennyire volt stresszes az adott nap. 

Az értékelhetőséghez legalább egy hónapig vezessük a naplót! A fejfájásnapló vezetéséhez mintát találhatunk http://www.fejfajas-tarsasag.hu/info.aspx?sp=17 a Magyar Fejfájás Társaság honlapján.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr747770158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása