Bayer

Fejfájásblog Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest, Alkotás u. 50. • Vény nélkül kapható gyógyszer. • Hatóanyag: acetilszalicilsav. • 12 éves kor alatti (40 kg alatti) gyermekek nem szedhetik a készítményt orvosi javallat nélkül.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Másképp fáj ha terhesek vagyunk?

2015/09/26 • írta: drpuskaspalma írta: komment

A terhesség alatti fejfájás több szempontból különbözhet a „sima” fejfájásoktól: egyes fejfájástípusok gyakoribbá, mások ritkábbá válhatnak, a szokásos gyógyszereink egy részét nem szedhetjük, ugyanakkor a terhesség alatti fejfájás csak ilyenkor előforduló betegségekre figyelmeztethet. Összegyűjtöttük, miket érdemes tudni a témáról.

Gyakoribb az elején

A tenziós fejfájás különösen a várandóság első trimeszterében, azaz az első három hónapban gyakori. Az első trimeszterbeli hormonális változások a fejfájásaink gyakoriságát, súlyosságát is befolyásolhatják. Az első trimeszterbeli fejfájásnak egyéb okai is lehetnek: ilyenkor hirtelen megnövekszik a kismama keringő vértérfogata, keringésének üteme is megváltozik, az pedig az erre érzékenyeknél fejfájást okozhat. A felismertnél valószínűleg gyakoribb a koffeinmegvonásos fejfájás is: amikor valaki a terhességi teszt kézbevételét követően napi egy citromfűteára cseréli az addigi napi hat presszókávéját, annak bizony néhány napig fájni fog a feje.

Az első trimeszterben előfordul álmatlanság, ami szintén elősegíti a fejfájás megjelenését, de ilyen tényező a stressz is: akár munkahelyi, akár családon belüli konfliktusból adódik, akár kapcsolatos a várandóssággal, akár nem, a krónikus stressz ilyenkor is megnöveli a fejfájás esélyét.

shutterstock_215198491.jpg

Kevesebb migrén

A migrénes nőknek körülbelül kétharmada számol be arról, hogy a várandósság hónapjai alatt migrénje csökkent vagy átmenetileg meg is szűnt. A javulás főleg azokban az esetekben gyakori, amikor a migrén eredetileg összefüggött a menstruációs ciklussal.

A migrénes nők maradék egyharmada sajnos a terhesség alatt változatlanul szenved a fejfájásoktól, sőt, egyeseknél (a terhes nők 4-8 százalékánál) rosszabbodik is a helyzet. A kutatók szerint a migrénes rohamok „csak” szubjektív szenvedést okoznak, a terhesség lefolyására nincsenek hatással, a magzatot nem károsítják.

Mit tehetünk?

A szokásos fejfájáscsillapítók egy része szedhető terhesség alatt, más részük nem, ezért ezekkel kapcsolatban alaposan olvassuk át a gyógyszer betegtájékoztatóját. Ha krónikus tenziós fejfájásban vagy migrénben szenvedünk, érdemes már a babatervezés hónapjaiban megkérdezni neurológusunkat és nőgyógyászunkat is a fájdalomcsillapítási lehetőségekről.

A várandósság hónapjai alatt is érdemes odafigyelni az életmódunkra: azaz arra, hogy elég folyadékot fogyasszunk, ne éhezzünk, eleget aludjunk, rendszeresen mozogjunk és tanuljunk meg valamilyen stresszoldó technikát, például a mindfulness-meditációt vagy az autogén tréninget.

Vegyük komolyan!

A terhesség alatti fejfájás lehet a terhesség alatti kórosan magas vérnyomás jele. A terhesség alatti magas vérnyomásnak két formája, illetve súlyossági fokozata ismert. Terhességi hipertóniáról beszélünk, ha az addig magas vérnyomásban nem szenvedő nő vérnyomása a 20. terhességi hét után meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Preeklampsziáról beszélünk, ha mindehhez még fehérjevizelés és ödéma is csatlakozik.

A pontos kiváltó oka ismeretlen, de kockázati tényezői közé tartozik többek között a stressz, az első terhesség, az ikerterhesség, az elhízás, a cukorbetegség. A terhességi hipertónia tünetmentes is lehet, vagy lehet a fejfájás az egyetlen tünete. A súlyosabb esetben, azaz preeklampszia esetén a fejfájáshoz vizesedés, fülzúgás, látászavarok, hányinger, hányás is társulhat. A legsúlyosabb szövődmény az eklampsziás görcsroham, ekkor a baba és a mama egészsége érdekében azonnali császármetszést végeznek.

A kórkép a kismamák 6-10 százalékánál fordul elő, ezért a rutin terhesgondozás része a vérnyomásmérés és a vizeletvizsgálat is. Ha a várandósság 20. hete után szokatlan fejfájást tapasztalunk, feltétlenül mérjük meg a vérnyomásunkat és beszéljünk orvosunkkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejfajas.blog.hu/api/trackback/id/tr417813800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása